Lentekriebels in de Ardennen: Gouvy en omgeving
‘Ongeveer beneden in het dal, pakweg 30 meter voor de Ourthe, bij de wandelboom Ol Heûlse (Altitude 410m), bereik je een Y-vormige splitsing. Het natte weggetje kiest de linkerkant (in feite rechtdoor), maar jij moet, met het Grote Routepad mee, de rechterweg in door een donker naaldbos.’ Aldus de routebeschrijving in het Groot Wandelboek Ardennen. Die afslag hebben we blijkbaar gemist. Al glibberend en glijdend over stenen waar een beekje doorheen stroomt dalen we de vallei af. Mijn stoere nichtje Anna van bijna vier is erop gekleed. Ze behoudt droge en warme voeten met haar roze regenlaarzen met bont aan de binnenzijde. Het doet me denken aan mijn knalrode regenlaarzen van vroeger, helaas zonder een zacht laagje aan de binnenzijde waardoor ik regenlaarzen associeer met koude voeten. Dat geldt gelukkig niet voor Anna. Na deze avontuurlijke afdaling komen we met modderige schoenen uit in de vallei waar de Oostelijke Ourthe doorheen stroomt en de natuur ongerept zijn gang kan gaan. Het domein van de bever, te zien aan de aangevreten bomen, beverburchten en beverdammen. Na de afdaling in de vallei volgt een steile klim door het bos met hoge fijnsparren die eindigt bij de natuurstenen kerk van Limerlé, het start- en eindpunt van onze 5 kilometer lange wandeling.
Het is de derde keer dat we met de familie de lente vieren in de Belgische Ardennen. Na een bezoek aan de omgeving van Dinant en Saint-Hubert strijken we ditmaal oostelijker neer in Gouvy, onderdeel van het Natuurpark van de twee Ourthes en vlakbij de grens met Luxemburg.
Baclain
Het huis dat we gehuurd hebben ligt in het dorp Baclain, waar we bij de kerk rechtsaf slaan en stoppen voor een stenen huis met smalle hoge ramen en zonnepanelen op het dak. Via de modern ingerichte woonkamer komen we uit bij een grote tuin met genoeg ruimte voor een potje voetbal en een speeltoestel met schommel en glijbaan. Vanuit de jacuzzi in het bijgebouw zien we ‘s avonds de zon ondergaan achter de naaldbomen van het bos.
Burg Reuland
Via kronkelende wegen rijden we naar Burg Reuland in de vallei van de rivier de Our. Het gebied staat aangemerkt als prachtig wandelgebied en het is even zoeken naar een parkeerplek voor de auto om de ruïnes van de burcht van Reuland te kunnen bezoeken. Met de benenwagen lopen we verder het terrein op dat tot de verbeelding spreekt. Hier kun je dwalen door kazematten met schietgaten, ervaren hoe het is om opgesloten te zijn achter de tralies van een kerker en via een oneindige wenteltrap naar de top van het donjon klimmen met als beloning een mooi uitzicht over de Ulfvallei.
Stavelot
Op dinsdag is het grijs en bewolkt. De witgekalkte namen van wielrenners op de weg herinneren aan de wielrenklassieker Luik-Bastenaken-Luik die de zondag ervoor is gereden. Deze aanmoedigingen waren vast hard nodig aangezien het bord aan de kant van de weg een helling aangeeft van 15%. We drukken het gaspedaal wat verder in. Met de auto is het comfortabel rijden naar Stavelot in de groene vallei van de Amblève. Op twee wegversperringen na, waar delen van de weg zijn afgebrokkeld en verdwenen in de diepte van de vallei. Daar willen we niet te lang bij stilstaan en we rijden dan ook met een grote boog om de wegafzetting heen. De rood geverfde Abdij van Stavelot steekt fel af bij dit sombere weer. Voor de abdij is de archeologische afdruk zichtbaar van de oorspronkelijke kerk. De abdij is gebouwd in de 11e eeuw op de ruïnes van de kerk waar sinds de 7e eeuw een gemeenschap van Benedictijnen leefden. Wat had ik hier graag een drone de lucht in gestuurd voor mooie beelden van bovenaf. Met een witte etiketsticker op de borst als bewijs dat we betaald hebben dalen we af naar de Romaanse kelders van de abdij. Hier bevindt zich het museum van het Circuit van Spa-Franchorchamps waar de raceauto’s van weleer in groot contrast staan met de stenen pilaren van de voormalige abdij. De abdij is een prachtige locatie voor de drie musea die er huizen en de perfecte dagvulling bij druilerig weer. De Belgische Ardennen zijn niet voor niets zo mooi groen in de lente.